morgen toen de oorlog begon

 MORGEN TOEN DE OORLOG BEGON

1. zakelijke gegevens

De titel van het boek is MORGEN TOEN DE OORLOG BEGON de schrijver van het boek heet John Marsden. Jenny de Jonge is de uitgever en het boek is voor het eerst verschenen in 1995.

 

 

2. samenvatting

Ellen en Carie kwamen op het idee om in de kerstvakantie te gaan kamperen in de vrije natuur. Ze vonden het leuker met een groep kinderen, dus ze gingen meer mensen uitnodigen. Ze vroegen eerst of Chris mee mog maar die mocht niet.


De 5 anderen: Lee, Kevin, Robyn, Fiona en Homer gingen wel mee. Ze namen de auto van de vader van Ellen en reden naar het bos.
Als ze bij het bos zijn uitgestapt gaan ze lopend verder. Na een paar dagen zien ze op heel veel plekken brand ontstaan. ’s Nachts worden ze wakker van een grote groep vliegtuigen die overvliegen, maar daar zijn ze niet van onder de indruk.
Na een week gaan ze weer naar huis. Als eerst gingen ze naar het huis van Ellen.
Toen ze daar waren stonden ze voor een raadsel. De honden en de kippen waren dood. Er was niemand meer en de telefoon deed het ook al niet meer.
Daarna gingen ze naar de huizen van de anderen. Maar daar was precies hetzelfde gebeurt. Toen ze in het huis van Carie waren hoorden ze een helikopter.
Ze gingen snel naar de schuur. Maar de helikopter was al weggevlogen.

 

Even later vloog er een straaljager over die het huis van Carie bombardeerde.
Toen wisten ze het: het was oorlog! Alleen de huizen van Lee en Fiona waren niet gebombardeerd, omdat hun in de stad wonen. Daarna werden er 3 groepen gemaakt. Een groep ging naar de jaarmarkt in de stad om te kijken of daar alles normaal is. Rond 4 uur zouden ze zich allemaal verzamelen bij het huis van Robyn.
Toen ze alles hadden gezien en weg wouden gaan , kwamen er ineens een paar soldaten tevoorschijn. Even later zagen ze een grasmaaier. Van die grasmaaier hadden ze een bom gemaakt om die soldaten te doden. Ze gingen meteen naar het huis van Robyn. Maar er was daar nog niemand. Na een minuut of 40 waren ze er nog niet. Dus toen gingen ze maar naar huis. De volgende dag gingen ze terug naar de plek en kwamen er achter dat Lee in zijn been was geschoten. Hij was door Robyn in veiligheid gebracht en ze besloten om hem mee te nemen naar een betere plek.
Ze gingen met een graafmachine de straat in  en reden met Lee voorop naar een afgesproken plek. Daar gingen ze verder met de auto van Chris. Toen ze daar waren, kwam Chris ineens naar buiten gerend, en zei, dat hij zich verscholen had voor de soldaten. Na een paar dagen zeiden ze dat ze voor eten moesten zorgen voor de winter, omdat ze niks meer hadden. De groep ging weer in tweeën en de ene helft bouwde een kamp in De Hel, en de andere helft ging eten zoeken.
Op een dag kwamen ze op het idee om de brug op te blazen om het voor de bezetters moeilijker te maken. Homer en Lee gingen de koeien opjagen om de aandacht van de bezetters te trekken, en Fiona en Ellen haalden een tankwagen en hadden die onder de brug gezet. Met een benzinespoor staken ze de tankauto aan, en het plan lukte.
De brug werd opgeblazen!
Toen ze bij het huis van Ellen kwamen, schrokken ze. Ellen was in haar rug geschoten en moest naar het ziekenhuis. Kevin bracht haar weg en hij bleef ook in het ziekenhuis.

 

#Zoals je ziet heeft dit verhaal een open einde.

 De personen:
Ellen: Is de hoofdpersoon van dit boek, het wordt namelijk geschreven vanuit haar standpunt.
Het is namelijk geschreven als een dagboek en een gewoon boek tegelijk.
Ellen is een aardig, spontaan meisje en gaat graag met de anderen om.
Waarschijnlijk is ze rond de 18, maar dat staat niet in het boek.
In het boek staat dat Kevin een jaar ouder is dan de rest en dat hij zijn rijbewijs al heeft.

Andere Personen (bijpersonen)
Kevin, Lee, Fiona, Carie, Robyn & Homer

 

Wanneer en waar:
Het boek speelt zich af in Australië, in het kleine dorpje Wirrawee.
In de buurt ligt een bergketen dat “De Kleermakersstreek” heet, en het dal daarvan heet “ De Hel”

 

 

Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boekverslag/65100 (ik heb in deze samenvatting heel veel veranderd omdat er  veel typefouten in zaten)

 

3. Over de acteur

 Hij werd in 1950 geboren als derde kind van een gezin met vier kinderen. In 1982 werd hij gearresteerd vanwege het protesteren tegen de bouw van Franklin Dam. Hij begon met zijn studie kunst en recht, maar hield daar al snel mee op. Op zijn 28e werd hij Engels leraar. Enige tijd bleef hij zijn twee beroepen van leraar en schrijver combineren, maar nu is hij fulltime schrijver. Hij woont op een groot landgoed net buiten Melbourne.
 
 
4. Leeservaring
Ik vind dat het een leuk en spannend boek was. Want je weet dat er iets erg gaat komen maar je weet alleen niet wanneer dat gaat gebeuren. En ik vind oorlog verhalen altijd eigenlijk wel spannend omdat er vaak mensen word vermoord. En dan weet je niet of de hoofdpersoon ook nog in leven blijft. Maar ik vond het ook wel een zielig boek omdat alles verwoest was in hun stad. Ik vond wel dat het boek een beetje veel bladzijden had. Waardoor het lang duurd voordat je het boek uit hebt gelezen. Jammer vond ik dat er een open einde was, want je weet dan niet hoe het afloopt.
 
 
5. Verwerkings opdracht (achterflap)
Als ze terug komen van kamperen in de wildernis , zien ze dat alles is veranderd in hun land. Ze zien dat alles is verwoest en dat hun familieleden gevangen zijn genomen. Het is een grote drama. Hun land is in oorlog. Ze hebben met elkaar besloten om niet in de handen van de bezetter te komen. Maar dat gaat nog al moeilijk. Het gevecht voor hun leven is begonnen. Ze vragen zich allemaal nog af of ze deze oorlog overleven. Ze hebben geen wapens en er komt ook geen hulp van buiten af, en iedereen probeert hun te vermoorden. 
 
lees dit boek gauw om er achter te komen of ze aan het einde van dit verhaal nog leven.
 
 
 
 
 
 
 
 
NAAM: Jop Wolterink
KLAS: E3T2